Tymián | Snadna rehabilitace

Tymián

Sladce vonící tymián je bohatý na antioxidanty a vyniká silnými antibakteriálními účinky. Vzhledem k těmto vlastnostem představuje čaj z tymiánu vynikající prostředek na kloktání a vyplachování úst.

Tymián

Rubrika: Bylinky | Typ článku: Přírodní léčba

Jako ústní voda vykazuje čaj z tymiánu fungicidní aktivitu - působí dokonce i proti kandidě. Tymol, jedna z fytolátek, které se v tymiánu nacházejí, pomáhá játrům detoxikovat jedy a působí protizánětlivě.

Přítel dýchacího traktu

Vzhledem k tomu, že tymián působí proti kašli i jako prostředek usnad?ující vykašlávání, je přírodním lékem při kašli. Známé je jeho působení proti křečovitým stahům, a to zejména v průduškách. Jedna studie na koních, kteří trpěli vracejícími se obstrukcemi dýchacích cest, zjistila, že tymol obsažený v tymiánu zřejmě zlepšuje některé parametry funkce plic.

Buněčná podpora

Jak stárneme, poměr množství nasycených a polynenasycených tuků v našich buněčných membránách se mění. Zejména je to patrné v mozku, srdci a ledvinách. Zvyšování relativního množství nasycených tuků není dobrou zprávou - nese s sebou tuhnutí buněčným membrán. Tuhnutí buněčných membrán má za následek omezení toku živin do buněk. Polynenasycený tuk pomáhá udržovat buněčné membrány pružné.

Stárnutí také snižuje poměr omega-3 a omega-6 tuků v buněčných membránách. I když potřebujeme oba druhy těchto tuků, typická západní strava je obvykle chudá na omega-3 mastné kyseliny. Tato nerovnováha má za následek větší vystavení zánětlivým procesům. A právě tady může tymián pomoci.

Studie na starších krysách ukázaly, že se u nich při podávání tymolu a oleje z tymiánu v porovnání s kontrolní skupinou podstatně zvyšovalo množství omega-3 tuků. Tymián současně pomáhal zachovat omega-6 tuky v buněčných membránách. Jinými slovy, zdá se, že tymián dokáže uchovat v buněčných membránách mozku, srdce a ledvin potřebná množství a vhodné poměry tuků pro jejich optimální funkci.

Tymián samotný však nestačí. Je nutné, abychom přijímali další omega-3 mastné kyseliny ze stravy. Jejich vynikajícími vegetariánskými zdroji jsou lněná semínka, vlašské ořechy a celé sójové boby.

Podpora kardiovaskulárních funkcí

Tymián se běžně užívá ve středomořské kuchyni - zřejmě je jednou z prospěšných složek středomořské stravy. Tymián napomáhá tvorbě oxidu dusičného ve vnitřní výstelce stěn cév. Oxid dusičný uvol?uje cévy, chrání je před aterosklerózou a snižuje riziko nežádoucí tvorby krevních sraženin.
Kuřáci, obézní osoby a diabetici produkují podstatně méně oxidu dusičného. Užívání tymiánu v kombinaci se ztrátou nadváhy, zdravou stravou a vyhýbáním se tabáku může být pro jedince vystavené těmto problémům užitečné.

Použití tymiánu

Tymián velmi dobře chutná s těstovinami, fazolemi pinto, fazolí červené či černá ledvina, v polévkách.

Tymián můžeme užívat jako čaj. Jednu až dvě čajové lžičky listů (nebo rozemletého tymiánu) louhujeme v jednom šálku vroucí vody.

Pokud chcete využít uvol?ujících účinků tymiánu, vdechujte s přikrytou hlavou páry z hrnce, ve kterém se tato bylinka louhuje.

Elizabeth J. Hall, z časopisu Journal of Health & Healing

Počet přečtení: 5 422 Datum: 4. 2. 2014